Planes _ Form

Par Stephanie Pitteloud, 28/12/15



Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)

Stéphanie_Pitteloud_DelGrosso_+Column 

Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:56:24 GMT+0100 (CET)   Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)   Stéphanie_Pitteloud_DelGrosso_Plaster

Image Mon Dec 28 2015 10:56:24 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:56:24 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:56:24 GMT+0100 (CET)  Image Mon Dec 28 2015 10:20:45 GMT+0100 (CET)

Stéphanie_Pitteloud_DelGrosso_Plaster



S C E N A R I O

He is walking towards the structure and the closer he gets, the higher it seems. When he reaches the stairs, he starts climbing. The steps are high and the ascension is tiring. Finally, he arrives at the first floor on a cramped footbridge. He walks alongside the wall, carefully looking at his feet, and gets to a small space. On the other side of the wall, he spots stairs and restart to climb, until he reaches the third floor. This time, the ascension gets easier but slower. The steps are getting smaller. And the higher he gets, the more frightening the crossing of the footbridge gets, because of its narrowness and the growing space below. At last, he arrives at the very top of the structure and ends his climb. 




Image Mon Dec 28 2015 10:31:52 GMT+0100 (CET)   

Stéphanie_Pitteloud_DelGrosso_Elevation 1:5

Image Mon Dec 28 2015 10:31:52 GMT+0100 (CET)  

Stéphanie_Pitteloud_DelGrosso_MongeParis 

Image Mon Dec 28 2015 10:31:52 GMT+0100 (CET)                                    Stéphanie_Pitteloud_DelGrosso_Elevation 1:33        


A R C H I T E C T U R A L   A P P R O A C H 

The characteristic that interested me the most about my facade in Paris is the impression of verticality that man feels when looking at it. And so I based my whole project on the concept of verticality. Through my drawing, I understood that the main vertical axis is created by the windows. Starting from this, I kept only a section, the width of those windows, and tried to create a space with it. 

The whole structure is created in order to make feel the effect of this verticality: 

The cut of the column is meant to emphasise the impression of verticality already created by the vertical section. The stairs are dimensioned to adapt to the different rhythms that compose this verticality. The footbridges are meant to be narrow, so that the person walking on it has to look at its feet and by doing so, sees the growing space below. Lastly, the landings are repeated on the whole column to give this impression to the person looking at the 1:33 model.