• HOUSE 1 - Week 1

    Par Alex O, Alexandre, Allae, Amelie, Christian, Dana, Enea, fanny, Florence, Liliana, Maria, Mathilde, Maude, Morgan, Nicolas, Paulo, Simon, Tom, 10/04/16
    Image Sun Apr 10 2016 16:01:48 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)Image Sun Apr 10 2016 16:01:48 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)

    Cultiver un potager vertical cylindrique accessible par un escalier circulaire tournant autour. Le panoptisme s'exprime à travers la porosité du cylindre composé d'éléments verticaux ponctuels où viennent s'insérer les plantes. Le jardin et les utilisateurs eux-mêmes deviennent les sujets de l'observation à travers ce parcours montant. Le parcours devient donc le générateur de la pièce.

    Image Sun Apr 10 2016 16:01:48 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)Image Sun Apr 10 2016 16:04:25 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)

    Modular design propositions - the first image, a frame, and the second image, a module (1:5).

    Image Sun Apr 10 2016 15:59:34 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)Image Sun Apr 10 2016 16:10:14 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)

    Cylindrical sketch models

    Image Sun Apr 10 2016 15:56:05 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)Image Sun Apr 10 2016 15:56:05 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)Image Sun Apr 10 2016 15:56:05 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)Image Sun Apr 10 2016 15:56:05 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)

    iterative process

    Image Sun Apr 10 2016 16:13:50 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)Image Sun Apr 10 2016 16:13:50 GMT+0200 (W. Europe Standard Time)

    Initial light study

  • CLIFFHANGER // FINAL FORM

    Par Paulo, Tom, 21/03/16
    Image Mon Mar 21 2016 11:17:06 GMT+0100 (CET)Image Mon Mar 21 2016 21:04:11 GMT+0100 (CET)

    Axonometry of the project plugged in the proto-structure.                                    Constructive detail.

    The iteration of the constructive system connects the module to the proto-structure. All the modules are connected, therefore they are all needed for the stability of the Room.


    Image Mon Mar 21 2016 11:17:06 GMT+0100 (CET)

    Interior/exterior relation.

    The purpose of the interior/exterior relation is not about creating some king of riddle, but about showing the importance of the system: it's what we want to build, but also what allows the construction. It's a kind of scaffolding who's part of the whole construction.



    Image Mon Mar 21 2016 21:46:07 GMT+0100 (CET) Image Wed Mar 23 2016 19:34:05 GMT+0100 (CET)

    Set-up of the platforms in step-motion.


    Image Wed Mar 23 2016 19:34:05 GMT+0100 (CET)

    Bottom view of the platforms.


    Image Wed Mar 23 2016 19:34:05 GMT+0100 (CET) Image Thu Mar 24 2016 12:11:11 GMT+0100 (CET)

    Stairs view.

  • CLIFFHANGER // PROCESSUS

    Par Paulo, Tom, 29/02/16

    At first, our concept was based in the iteration of a form that organises and defines the room’s inside. The elemets created by that form had multiple functions choosen by the user. The use of the space was not defined by a floors separation, but by a continuity of elements in height. It's up to the user to discover the room, the lanes, the staircases, etc.

    That research led us to create a form which dimensions were dictated by the human body needs, and also the proto-structure limitations.

    Inspired by a few Fujimoto's projects, our attention was captivated by the notion of modularity which he exploits.

    Image Tue Mar 22 2016 17:19:39 GMT+0100 (CET)

            First model.

    Image Thu Mar 24 2016 12:15:08 GMT+0100 (CET)

                                                           First constructive system atempt.


    Image Mon Mar 28 2016 16:14:41 GMT+0200 (CEST)

        Study of the proto-structure grid and the body dimensions, in order to create a module.


    Next step was define a function for our Room. With the desire of not beeing dependent of the geographical context, came the notion of space optimisation. That lead us to create a senario with the staging of a shelter clinging to a cliff, where the walls of the structure are the cliff, on which our module can grip to create the platforms giving life to the shelter.

    The heart of our concept became the way we include the form in the proto-structure, not the form itself.

    Image Mon Mar 07 2016 19:56:42 GMT+0100 (CET)

    Depending on their location and in the length of the cantilever, those platforms can either be fixed to the vertical wooden beams, or rest on the horizontal ones.

    Image Mon Mar 21 2016 10:59:59 GMT+0100 (CET)
    Image Mon Mar 21 2016 10:59:59 GMT+0100 (CET)

    The iteration of our module creates a constructive system where a single module won't work. The whole project is needed for it to be stable, a fragment won't grip into the pro-structure.

  • PLANES // PROCESSUS AND FINAL FORM

    Par Paulo, 21/12/15

    Image Mon Dec 21 2015 18:31:37 GMT+0100 (CET)                                                                               Plan de la parcelle et recherches sur la courbe appropriée 

    Image Mon Dec 21 2015 18:31:37 GMT+0100 (CET)

                                                                                     Maquette en carton de la première courbe au 1:33

    Image Mon Dec 21 2015 18:31:37 GMT+0100 (CET)

                                                                                 Axonométrie éclatée de la colonne avec les plâtres incorporés

    Image Mon Dec 21 2015 18:31:37 GMT+0100 (CET)

                                                                                                            Moules des formes finales

    Image Mon Dec 21 2015 18:31:37 GMT+0100 (CET)


    Image Mon Dec 21 2015 18:31:37 GMT+0100 (CET)


    Image Mon Dec 21 2015 18:31:37 GMT+0100 (CET)
  • PLANES // CONCEPT ET PREMIERES RECHERCHES

    Par Paulo, 18/11/15

    Image Wed Nov 18 2015 17:59:05 GMT+0100

    Utiliser le plan du site fictif Paris/Lausanne afin de trouver des emplacements intéressants pour le double élément, et ainsi comprendre comment l’intérieur/extérieur et les différentes configurations de notre meuble sont influencés par son environnement.

    Image Wed Nov 18 2015 17:59:05 GMT+0100                                                                                                   Pin Up du 17 novembre

    Image Fri Nov 20 2015 12:41:13 GMT+0100

    M'étant basé sur le site fictif crée lors du premier projet, j'ai également repris les mêmes concepts, soit la porosité et le pôle visuel. J'ai prolongé mon plan sur la parcelle voisine pour entourer ma +cross.

    Je me suis ensuite intéressé à la parcelle réelle sur le Boulevard de Sébastopol, à Paris, et notamment au type de magasin qu'est Roche Bobois: haut de gamme mais accessible. Mon but est de créer des structures permettant de mettre en évidence le magasin.

    Afin de respecter les champs visuels à l'intérieur, j'ai dans un premier temps opté pour un escalier en colimaçon pour accéder à l'étage du magasin, et "joué" avec la forme que celui-ci peut avoir: spirale ou elliptique. Le but de ces maquettes est d'explorer la façon dont on se déplace sur des escaliers, et d'essayer de manipuler l'attention pour la porter sur le magasin lui-même.

    Image Sun Nov 22 2015 23:56:08 GMT+0100 (CET)

                                                               Maquettes d'escaliers en colimaçon avec différentes formes (spirale/ellipse).

    En réalité, à partir du moment où le client voit les escaliers, ceux-ci deviennent automatiquement un simple moyen de monter à l'étage, d'autant plus que en montant des escaliers qui ne nous sont pas familiers, nous avons tendance à regarder les marches plutôt que ce qui nous entoure.

    J'ai alors opté pour un prolongement du plan horizontal du sol, soit une rampe, tout en gardant la forme elliptique trouvée précédemment.

    Image Sun Nov 22 2015 23:56:08 GMT+0100 (CET)

                                                                                           Cloudsapes, Biennale de Venise, 2010

    La dernière étape de la mise en valeur de l'espace occupé par Roche Bobois est la création d'une structure accessible depuis le premier étage du magasin, situé dans le coin de l'édifice. Sa forme est dans la continuité de la rampe.

    Image Sun Nov 22 2015 23:56:08 GMT+0100 (CET)

                                   Influencé par la Chicago Tribune Tower, de Walter Gropius, et la manière dont ce dernier encadre les coins du building.