• When light meets circularity

    Par Natalia Stavrovskaja, 19/12/16

    FINAL

    Departing from the idea of a third plan to be incarnated in circulars, that bound the first two plans, I decided to investigate further, in order to understand what circularity represents in architecture.

    I was particularly inspired by Aldo Van Eyck and his design of Amsterdam’s Municipal Orphanage (1955-60). (The project used circles and elipses, which represent there a widely open space, luminous and proposing free movement . It worked also with various spacial limitations as doorsteps, shadows and portals. )


                                                         

                                                  Image Mon Dec 19 2016 20:30:55 GMT+0100 (CET)

                                                                   Different levels and borders


                                                  Image Mon Dec 19 2016 20:30:55 GMT+0100 (CET) 

                                                      The meaning of a circle:  communication? game?


    I overtook the previous idea of poetically slim netting, now carefully choosing height and width. The outcome is conceived as 3 successive platforms, which are accessible from the side ways. All the system is inscripted in a diagonal way, adding a new dimension to the very cubic protostructure.


                                     Image Mon Dec 19 2016 20:30:55 GMT+0100 (CET) 

                                                                            The lateral entrance


    Such a system is proposing a large variety of exploitations, each platform has an entrance from both sides. Thus walkmen can pass from one side to the other, easily changing levels


                                    Image Mon Dec 19 2016 20:30:55 GMT+0100 (CET) 

                                                                       The open angle and levels

    Here, while rather dark and opaque on the painting, a dark corner becomes bright and luminescent. Pleasant. Poetic. Open. Continuous. It becomes a knot of lively communication.


                                   Image Mon Dec 19 2016 20:07:41 GMT+0100 (CET) 

                                                                           The slim portals

    I then continued the investigation of the soil, by creating a nesting composed with a pattern from the platform, that inspired my further steps and I kept on developing.

    I also reinforced the protostructure, in fact, that step was necessary in order for it to stand under the weigh of plaster. Two principal columns and the triangle of the same shape as the floor are added to solidify firmy and diagonaly again, with elegance. Solid triangle with precise nestings as a form of superior stability, and almost a reflexion of the main floor on the water surface.


                                  Image Mon Dec 19 2016 20:07:41 GMT+0100 (CET) 
                                                                    The Theatral view from the lower level


    Drawings:

                                 Image Tue Dec 20 2016 16:09:01 GMT+0100 (CET)

                                                           Globan axonometry of the wooden construction


                                 Image Tue Dec 20 2016 16:09:01 GMT+0100 (CET)

                                                                                      Plan view 1/20


                                Image Tue Dec 20 2016 16:09:01 GMT+0100 (CET)

                                                                                      Cut view 1/20


                                Image Tue Dec 20 2016 16:09:01 GMT+0100 (CET)

                                                                             Plan and two cuts 1/66


    sources: 

    http://www.team10online.org/team10/eyck/




  • The dawn of luminosity

    Par Natalia Stavrovskaja, 05/12/16

    For my project I chose to reuse the spacement that appears on the facade from the painting. Then copy it turned by an angle of 90 degrees, as there is a door perpendicular to the facade. The door is 30 cm higher then the one that is in the facade, so I choose to exploit that too.


    This initial idea led me into a journey of luminous effects and deceptions. The third plan exists as a bond between the first two, it is there to let us spot the division I create.
    The light differs severely between enlightened circulars and slim wooden costruction. Contrast. Abstraction. Shocking experience.
    Even though I departed from an existing work of art, it permitted me to discover a whole new universe of possibilities.

    "Those who do not want to immitate anything produce nothing." - S. Dali



                  Image Mon Dec 05 2016 09:09:07 GMT+0100 (CET)
                                                                                   Back view  





                   Image Mon Dec 05 2016 09:09:07 GMT+0100 (CET)
                                                                    Walkmen vue down the stairs





                    Image Mon Dec 05 2016 09:09:07 GMT+0100 (CET)
                                                                                    The light effects





                     Image Mon Dec 05 2016 09:09:07 GMT+0100 (CET)
                                                                              The main point of vue








  • Diagonal Communication

    Par Daniel Pilsworth, Natalia Stavrovskaja, 01/12/16

    WEEK 1 

    __________________________________________________________________________________


                                                        Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET)

                                                           Woman Peeling Vegetables in the Back Room of a Dutch House - Pieter de Hooch



                                  Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET)

                                                                                             Perspective reconstruction 1:66



                                  Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET)

                                                                                  Axonometric projection of our plaster planes 1:32



                                                Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET)   Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET)

                                                                                Inspirations: Russian Suprematism, Malevich/Chesnik



                     Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET)

                                                                                                Abstract plaster of Hooch's painting



                     Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET) Image Thu Dec 01 2016 14:25:38 GMT+0100 (CET)

                                                                                                 Human size diagonal view                                                             


  • - CRITIQUE ELEMENTS -

    Par Aurelie Dupuis, Baptiste Burget, Benessa El Daccache, Camille Duriez, Camille Vallet, Catherine Goy, Daniel Pilsworth, Gimmi Giacuzzi, Julie-Anna Barès, Kevin Campigotto, Laura Périat, Manon Cathelain, Natalia Stavrovskaja, Pauline Viennot-Bourgin, Quang Vinh Pham, Rafael Ferreira Da Silva, Tanguy Vandenberghe, Théo Feldmann, Théo Gaspar, Thuy Nguyen, 19/11/16


    CRITIQUES


                  Image Sat Nov 19 2016 16:52:45 GMT+0100 (CET)


                                                                                Kevin Campigotto, Catherine Goy, Benessa El Daccache, Pauline Viennot-Bourgin

                                                                Image Sat Nov 19 2016 16:58:33 GMT+0100 (CET)


                                                                

                  Image Sat Nov 19 2016 16:52:45 GMT+0100 (CET)


                                                                                Vinh Pham, Théo Gaspar, Julie-Anna Barès

                                                                Image Sat Nov 19 2016 17:01:30 GMT+0100 (CET)



                  Image Sat Nov 19 2016 16:52:45 GMT+0100 (CET)

                    

                                                                                   Manon Cathelain, Camille Duriez, Daniel Pilsworth   


                  Image Sat Nov 19 2016 16:52:45 GMT+0100 (CET)

                                                       Théo Feldmann, Baptiste Burget, Tanguy Vandenberghe, Rafael Ferreira Da Silva


    MAQUETTE DE STUDIO - ELEMENTS INCLUS DANS LES SITES


                   Image Sun Nov 20 2016 18:40:08 GMT+0100 (CET)


        Image Sun Nov 20 2016 18:40:08 GMT+0100 (CET)


                                         Image Sun Nov 20 2016 18:40:08 GMT+0100 (CET)




  • HEAVEN'S DOORS

    Par Thuy Nguyen, Gimmi Giacuzzi, Laura Périat, Natalia Stavrovskaja, 18/11/16

    For this Element's project, we chose as our site the Church's forecourt, which is situated next to a very dense street. This site gives the pedestrian two possible paths differentiated by two varied heights, but we've noticed that the pedestrian doesn't use this path in front of the Church. We wanted to change that and encourage the pedestrian to walk on this forecourt. 

    What if we got away from the urban density that is present in the town of Lausanne ? This constant agitation, this permanent movement, dominating this street. People pass, fuss around, without striving to look at the beauty that surrounds them. Let us make them look above them just one second. Let us stop them in their tracks. Let us peek their curiosity. Put yourself above this density. Close behind you and rest for a moment. Look around you and breathe. 

                       Image Fri Nov 18 2016 13:56:18 GMT+0100 (CET) 

                       Image Fri Nov 18 2016 13:56:18 GMT+0100 (CET)

                                                                                  Photos of our site


    Our drawings were enriched by a number axonometric details, a global axonometry and the doors' movement.

                        Image Fri Nov 18 2016 17:17:38 GMT+0100 (CET)Image Fri Nov 18 2016 17:17:38 GMT+0100 (CET)

                                                                                   Monge in 1:20                  


                      Image Fri Nov 18 2016 17:17:38 GMT+0100 (CET)

                                                                           Axonometry in 1 : 10


                      Image Fri Nov 18 2016 17:17:38 GMT+0100 (CET)

                                                                            Axonometry in 1 : 10


                      Image Fri Nov 18 2016 17:17:38 GMT+0100 (CET)

                                                                           Details in axonometry

     

                      Image Fri Nov 18 2016 17:17:38 GMT+0100 (CET)

                                                                         Movement of the doors


                      Image Fri Nov 18 2016 17:17:38 GMT+0100 (CET)

                                                                     Monge of the element in 1:10


    At first, our element looked entirely different, with the main structure taking up an important space, but also being the main part that we saw. It also wasn't just one element, but an addition of elements. We then tried to lighten the structure, creating an element with more grace. The shape of the platform isn't a simple rectangle, but was designed according to the angles that join the church's door. Furthermore, we decided to reproduce the angle of the church, which has an inclination of 5° according to the railing.

                      Image Fri Nov 18 2016 13:56:18 GMT+0100 (CET)     


                      Image Mon Nov 21 2016 17:57:26 GMT+0100 (CET)   

                                                                       Evolution of the project


                      Image Mon Nov 21 2016 17:57:26 GMT+0100 (CET)

                                                                Our final maquette, inserted in our site


    Our element is finally built on the site. It sits above the railing, but the railing is a main source of support. Such a slim elevation, almost as if the platform was floating above our heads. Offering a special observatory, private and open at the same time, still and moving with the street rush.

    As a final step, we built the element on the site and finally got to see the result of our work. The aim that was to peek pedestrians' curiosity was achieved, as we saw that many people stopped to at our element.

                                  

                                  Image Tue Nov 22 2016 17:41:08 GMT+0100 (CET)

                                          Front view of our element from the Church's forecourt, with closed doors

                                                                        
                                  Image Fri Nov 18 2016 16:38:21 GMT+0100 (CET)       

                            Front view of our element from the other side of the street, with the movement of the door


                                  Image Tue Nov 22 2016 17:33:29 GMT+0100 (CET)

                                                                           Side view of our element 


                                   Image Tue Nov 22 2016 08:13:24 GMT+0100 (CET)

                                                                    Side view of our element at night


                      Image Fri Nov 18 2016 17:02:01 GMT+0100 (CET)       

                                                                    Interaction of our element with the site       


                      Image Fri Nov 18 2016 16:58:03 GMT+0100 (CET)

                                                                             Element in 1:1 on the site