• ROOMS - Monge - Group drawings - 1:66

    Par Allae Elfarrah, Antoine Prat, Aude Sahli, Chloé Prévot, Clara Demuynck, Dimitri Nicole, Eléonor Gras, Emma Larcelet, Gilles Gasser, Lorenzo Lamarche, Maximilian Glaus, Samuel Varrin, Yoann Miéville, Zehra Ter, 21/03/17


    Image Tue Mar 21 2017 20:27:43 GMT+0100 (CET)




    Image Tue Mar 21 2017 20:27:43 GMT+0100 (CET)




    Image Tue Mar 21 2017 20:27:43 GMT+0100 (CET)




    Image Tue Mar 21 2017 20:27:43 GMT+0100 (CET)




  • Rooms - Final Project

    Par Allae Elfarrah, Clara Demuynck, 21/03/17


                                          Image Tue Mar 21 2017 11:43:51 GMT+0100



    At the beging we analyzed the site, where the proto will be, so we can get an idea of how things are working there, We noticed that it's implanted in Zurich-west which had been up-to-dated recently to be more alive. In Addition, we know that the proto will be in zurich at the same time than the festivties made by the toni areal that wil bring a lot of people. What we thought we can do is a relaxation room that can contrast with the atmospher but can also be complementary with it, at that moment, by allowing people who wants, to take some break and go out of this agitation for a while. We didn't want to do a room that isolate the person but a room that let him/her takes height, and having a plateform that goes out of the proto to have the sensation of floating and approching the ground gives a visual relation with people downstairs and all what's happening there. We think that by having this visuel relation and seeing all this agitation and people standing will increase the feeling of relaxation


                                                                  


                                            Image Tue Mar 21 2017 17:10:39 GMT+0100 (Paris, Madrid)



                Image Tue Mar 21 2017 17:10:39 GMT+0100 (Paris, Madrid)                                  Image Tue Mar 21 2017 11:43:51 GMT+0100

                First step that permit the whole stairs to be stabilised                           "Parcours" of the stairs


    Firstly we choosed that emplacement to collaborat with max and gilles (as you can see in the photo below) and to be close to the toni areal entry where there will be a lot of people. For the access we use stairs, but to find the right one we have been testing diffrent possibilities but the horizontal bar was always a problem but we finally solve the problem by using it as a natural separation made by the protostructure in case you have someone going up and the other going down. The stairs allow us to give people ,that will use it, a surprise feeling because (in the case they didn't pass by the other side) they will discover the room by going up





    Rooms_EJ_Allaeddineelfarrah-Clarademuynck-106      

                                                Relationship with another studio project (Max and Gilles)



                 Drawings :


    Image Tue Mar 21 2017 20:09:43 GMT+0100 (Paris, Madrid)


    Image Tue Mar 21 2017 20:09:43 GMT+0100 (Paris, Madrid)  Image Tue Mar 21 2017 20:09:43 GMT+0100 (Paris, Madrid)




    Image Tue Mar 21 2017 20:09:43 GMT+0100 (Paris, Madrid) Image Tue Mar 21 2017 20:09:43 GMT+0100 (Paris, Madrid)




              Construction details :

    Rooms_EJ_Allaeddineelfarrah-Clarademuynck-107                           Image Tue Mar 21 2017 19:29:35 GMT+0100


                                                                                               safety guard recessed


    Image Tue Mar 21 2017 11:43:51 GMT+0100                           Image Tue Mar 21 2017 11:43:51 GMT+0100

    Floor Details                                                                             relation between the bar and the proto

                                                                               



                 Detais 1/1:


            Image Tue Mar 21 2017 17:10:39 GMT+0100 (Paris, Madrid)                             Image Tue Mar 21 2017 17:10:39 GMT+0100 (Paris, Madrid)             Image Tue Mar 21 2017 17:10:39 GMT+0100 (Paris, Madrid)             



  • Rooms - Week 2

    Par Allae Elfarrah, Clara Demuynck, 05/03/17


         Image Sun Mar 05 2017 18:06:31 GMT+0100                     Image Sun Mar 05 2017 18:06:31 GMT+0100      


        Image Sun Mar 05 2017 18:06:31 GMT+0100               Image Sun Mar 05 2017 18:06:31 GMT+0100

    Model 1/10



    Image Mon Mar 06 2017 09:23:06 GMT+0100 (CET)  Image Mon Mar 06 2017 09:23:06 GMT+0100 (CET)
    Monge 1/20




    Image Mon Mar 06 2017 09:23:06 GMT+0100 (CET)  Image Mon Mar 06 2017 09:23:06 GMT+0100 (CET)

    Axonometries 1/5 of constructive details


  • Rooms - Week 1

    Par Allae Elfarrah, Clara Demuynck, 25/02/17


                                Image Sat Feb 25 2017 21:49:03 GMT+0100

    Model 1/10



    Image Sat Feb 25 2017 21:49:03 GMT+0100                                          Image Sat Feb 25 2017 21:49:03 GMT+0100  


    Image Sat Feb 25 2017 21:49:03 GMT+0100                                        Image Sat Feb 25 2017 21:49:03 GMT+0100

    Constructive details


           

                Image Mon Mar 06 2017 21:46:31 GMT+0100

    Collage of the idea for the room


  • PLANES "Suite et fin" : The Perspective Space

    Par Allae Elfarrah, 20/12/16

    The perspective is a visual representation of the 3d that began in the 5th century in the ancient Greek with Agatharcos. But what if it was no longer just a representation or a visual view but a space itself that we can experience, that's what i thought when i worked in the painting in the previous exercice at the begining of Planes. By having a space that is articulate around the perspective, the feeling that emarge by experiencing it, is the restrictiveness of the space, not just physically (the space is getting smaller) but paradoxically, also for the vision of the user and this feeling is growing up by moving forward and that because as we know the perspective shows the depth and the volume but it has a limit which is the vanishing point.


    Final drawings :



    Image Sat Dec 24 2016 14:06:54 GMT+0100 (Paris, Madrid)


    Monge 1:20



                         


                                       Image Sat Dec 24 2016 14:06:54 GMT+0100 (Paris, Madrid)

                                       Axo 1:20




    Image Sat Dec 24 2016 15:31:01 GMT+0100 (Paris, Madrid)          Image Sat Dec 24 2016 15:31:01 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    Monge 1:66                                                                           Axo 1:66


         The drawings were very important because they helped me to know where to introduce the vertical planes that restrict the vision and which dimension i had to choose (by analysing and studying the vision of the human in the monge and testing the construction details)




    Final Model:




    PLANES_EJ_elfarrahallaeeddine_105  Image Sat Dec 24 2016 17:05:44 GMT+0100 (Paris, Madrid)Exterior view                                                                                               Interior view






                                             Image Sat Dec 24 2016 15:31:01 GMT+0100 (Paris, Madrid)




    Construction Details :

    I moved constantly between the drawings and the models so i can test different ideas for the construction and at the end i chose to use 2 different methods.

    The first was to have a mechanism that can be grabbed into the portustructure (and by adding horizontal bars between the two walls the entire structure is well "contreventer")


       Image Sat Dec 24 2016 16:26:05 GMT+0100 (Paris, Madrid)   Image Sat Dec 24 2016 16:26:05 GMT+0100 (Paris, Madrid)



    The second was to use the same mechanism than the protustructure so it can hold the vertical planes

                                                         


                                                                  Image Sat Dec 24 2016 16:26:05 GMT+0100 (Paris, Madrid)


    And for the choice of the stairs instead of the ramp, that’s because I wanted the user to feel more the changing level and so the space changing (to hold the stairs i added some horizontal bars)