• PLANES / final

    Par Samuel Varrin, 20/12/16

      

    Image Tue Dec 20 2016 07:50:29 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    Inside view of the model




    After following a path, open and long, we reach a more intimate space excavated below the level of the primary structure. This protected corner unfolds further into a niche detached from the neighbouring perpendicular plane, to allow for a narrow window and a pleasurable sitting sill. This solid vertical element continues upward toward an “ajouré” ceiling through which light enters, is divided by willowy beams. 




    Image Tue Dec 20 2016 07:50:29 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    Outside view of the model


    "The most practical aspect of the window recessions is a sense of privacy and humanity they provide, creating variations along the facades that cast shadows and give a texture to the form. Not only do they break the planarity of the façade and bring the exterior inside, but they allow for an open window during a heavy rainstorm, as their form naturally protects against water infiltration.”

    (From the thesis “LOUIS I. KAHN’S FISHER HOUSE: A CASE STUDY ON THE ARCHITECTURAL DETAIL AND DESIGN INTENT by Pierson William Booher)



    Image Tue Dec 20 2016 07:50:29 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    Betsy Von Furstenberg reading a script in a windowsill in New York. By Stanley Kubrick.



    Image Tue Dec 20 2016 07:50:29 GMT+0100 (Paris, Madrid)Image Tue Dec 20 2016 07:50:29 GMT+0100 (Paris, Madrid) 
     Drawings 1:20




  • PLANES / process

    Par Samuel Varrin, 19/12/16


    Image Mon Dec 19 2016 17:46:50 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    First cast



    Image Mon Dec 19 2016 17:46:50 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    First model



    Image Mon Dec 19 2016 18:39:26 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    Axo 1:66 / Research work



    Image Mon Dec 19 2016 18:39:26 GMT+0100 (Paris, Madrid)

    Sunlight strips study








  • PLANES / week 1

    Par Emma Larcelet, Samuel Varrin, 27/11/16

    ________________________________________________________________________________

    • Task: Cast the space suggested and highlighted by the painting, then draw it.
    PLANES_EJ_larceletemma-301


                                                                   Vue d'un corridor, Samuel Van Hoogstraten, 1662


    We focused mainly on the room row and the space they generated. Here, our interest was to create 3 separate blocks, for the 3 rooms which are different by their use and importance: entrance, kitchen and large dining room.

    But in order to recreate the continuity suggested by the painting, we created a door, this time hollow, to contrast with the positive space of the plaster which allows to place the plasters according to an alignment and even to change their initial places.

    Light can thus pass through matter by highlighting the sequence of rooms suggested by the painter.


    PLANES_EJ_larceletemma-varrinsamuel_101

                                                                                                                            Mold 1:66



    PLANES_EJ_larceletemma-varrinsamuel_201

                                                                                                             Views of the cast 1:66


    PLANES_EJ_larceletemma-varrinsamuel_102

                                                                                                                        Final Cast 1:66

    ________________________________________________________________________________

  • ELEMENTS / WEEK 4 / double element

    Par Antoine Prat, Brigitte Eichenberger, Emma Larcelet, Samuel Varrin, 14/11/16

                               ELEMENTS_EJ_pratantoine-varrinsamuel-emmalarcelet-eichenbergerbrigitte_105      ELEMENTS_EJ_pratantoine-varrinsamuel-emmalarcelet-eichenbergerbrigitte_106

                               ELEMENTS_EJ_pratantoine-varrinsamuel-emmalarcelet-eichenbergerbrigitte_108      ELEMENTS_EJ_pratantoine-varrinsamuel-emmalarcelet-eichenbergerbrigitte_107   
                          
         ELEMENTS_EJ_pratantoine-varrinsamuel-emmalarcelet-eichenbergerbrigitte_113


                                                                                                                              Double Element – contrasting views 



  • ELEMENTS / WEEK 4 / double element

    Par Antoine Prat, Brigitte Eichenberger, Emma Larcelet, Samuel Varrin, 13/11/16

    ________________________________________________________________________________


    • to hang

    Returning to the site from the MEASURES exercise, a public billboard provided the ideal surface for us to perform the action verb “to hang,” which was then measured and drawn.

    Placing rotating panels in the opening of the colonnade beside the billboard generates a space, which can vary in its function. When the panels are open they act as doors allowing the stream of pedestrians to pass through. When they are closed they create a new billboard surface on which to hang posters and other public announcements. Additionally, flipping tables integrated into the panels can be folded up and down to create a space and a room inside the city to linger.

    When the tables are up, they form a wave derived from the initial human motion drawing, and when they are unfolded, they provoke the inverse movement from that of hanging, to flip.

    ________________________________________________________________________________