• Workshop de Pâques

    Par Gabrielle Chilinski, Eric Gozzi, Victor Duchastel De Montrouge, 17/05/19





     La Protostructure des Studios Fauvel_Chiavi_Chassot

    Photos de l'avancement du montage (dernière partie)


    Image Fri May 17 2019 14:12:52 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 17 2019 14:12:52 GMT+0200 (CEST)



    Image Wed Jun 05 2019 08:11:38 GMT+0200 (CEST)







    Nouvelle configuration et réimplantation des protostructures du studio Cheung_Baur _Marechal



    Image Wed Jun 05 2019 08:11:38 GMT+0200 (CEST)

    Technique du triangle d'or (3-4-5) 





    Image Wed Jun 05 2019 08:11:38 GMT+0200 (CEST)




    Image Wed Jun 05 2019 08:11:38 GMT+0200 (CEST)




    Cette nouvelle configuration offre une toute nouvelle relation entre les différents projets, elle engendre une lecture de passage depuis le funiculaire jusqu'à la Grange au Lac. De plus, cela souligne un dialogue avec le projet des trois autres studios et crée un espace qui joue avec l'extérieur et l'intérieur, tel une cour intérieur donnant sur deux "House".

    Une décision qui fut prise en peu de temps mais qui nous a permis de réagir vite et efficacement face à la situation. Le fait d'être directement confronté avec le terrain et immergé dans ses nouveaux paramètres nous a permis d'avoir un réel échange continu entre le dessin et le terrain.

    Ce fut d'autant plus stimulant car le site de la Grange au Lac est doté de beaucoup de qualité, d'un part avec sa pépinière qui offre un jeu d'ombre et de lumière et d'autre part avec la hauteur des arbres qui crée un sentiment d'immensité. Ce sentiment qui fait écho aux murs de notre projet "Murmures".








  • DER WANDERER

    Par Charles Darrousez, Gabrielle Chilinski, Victor Duchastel De Montrouge, 22/04/19

    From Rooms to Houses


    Complex transition- how can we establish a dialogue between the two phases -rooms and then houses- as well as adpating the project obtained in rooms to the concrete site of houses? 

    Above all, what changes were to be made knowing that the protostructure, which holds our ROOMS, was vanishing in the phase HOUSES? 


    Technical Challenge


    Starting straight with the maquette was too complicated; we had to much technical questions to be answered. In addition, one of the project's criteria was to be built as prefabricated, so that it could sit on the site without too much struggles. Our challenge was therefore to find a system, throughout the development of the drawing, to facilitate the anchorage of the project directly onto the site. 



             Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                            Plan site/projet et élévation éclatée, avec détail d'ancrage. Échelle 1:10




                                      Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                                             Axonométrie éclatée et système d'assemblage, échelle 1:10


                                                              Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

       Détail pincement sur le béton 


    Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

     Vue en plan                                                                                                                                       Vue face Nord



                              Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                                                                                       La jetée 


    It's not just about the name


    "Butterfly", "moment", "passerelle"... finding a name to the project wasn't that easy. As a team, we were all concerned that the name was not a finality, but more a way to express the project as an experience. 

    Der Wanderer appeared as a strong alternative to the previous ones. The name is a direct reference to Caspar David Friedrich's painting from the romantic era, which depicts a traveller contemplating a sea of clouds.

    The link to the painting did not appear randomly; as the maquette was growing in our hands and the drawings took shape under our pencils, the question of the site and how the project could interact with it clearly concerned us. Therefore, we all tried to imagine the project in it's real context, the one we could not catch in EPFL's atelier. To evolve in that way, we decided to re-understand the project through writing:



    Dans la continuité du quai, au loin, je regarde cet horizon qui s’étend à perte de vue, les

    vagues frappent mes pensées.

    Un pas, puis deux, le sol résonne sous ma semelle qui s’élance sur le bitume. Plus que

    quelques mètres, mais plus j’avance plus il s’éloigne... un mur, un obstacle, mon pas est

    stoppé instantanément.

    Je me confronte au béton froid, les vagues se brisent en quelques notes qui résonnent.

    Comment briser cette barrière, comment créer une passerelle entre ce monde physique et

    l’étendue qui m’appelle …


    Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                                                             Le Voyageur contemplant une mer de nuages

                                (Der Wanderer über dem Nebelmeer), David Friedrich 



    Der Wanderer

    Douce étendue qui frissonne de tes vagues brisées

    La dure froideur du béton

    Se mêlera à la tendresse du bois

    Et nous franchirons le seuil



    The name "der Wanderer" came quite naturally after this interesting reflection on the essence of the site. It was not a question of building a passerelle; it appeared more as an experience, starting onto the ground, evolving at the extremity of the dock and finishing above the lake, surrounded by its vastness. 



                             Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                                                                                          Immersion


                       

                                          Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                                                                                                            Angles

               


                    Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                                                                                                     Underwater




          Image Tue Apr 23 2019 11:14:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

                                                                                                  Déploiement 




  • Construction process...

    Par Audrey Wurges, Charles Darrousez, Elisa Nadas, Ella Bacchetta, Eric Gozzi, Gabrielle Chilinski, Hugo Cabaret, Hugo Lavorel, Jérôme Margueron, Léo Ornstein, Malak Abdelhady, Philippe Jenny, Raphaël Staubli, Stephen Bopeso, Victor Duchastel De Montrouge, 19/04/19

  • First model of our House

    Par Hugo Cabaret, Audrey Wurges, Charles Darrousez, Elisa Nadas, Ella Bacchetta, Eric Gozzi, Gabrielle Chilinski, Hugo Lavorel, Jérôme Margueron, Léo Ornstein, Malak Abdelhady, Philippe Jenny, Stephen Bopeso, Victor Duchastel De Montrouge, 15/04/19

    Before the Etat des lieux, during the third week, all the studio focused on finishing the 1:10 model of the project. For that, every groups focused on their walls, and then we dispatched the tasks so that some of us could work on the floor, some of us on the stairs, and some of us on the drawings such as axonometric and elevation that are necessary to understand the process of construction.


    houses_tc_cabarethugo_103.jpg(Photo of our space between the straight wall covered by wooden slat and the inclined wall covered by wooden panels, but on the side where the frames are visible)

    houses_tc_cabarethugo_104.jpg(Photo of our corridor, between the two walls covered by wood panels)houses_tc_cabarethugo_105.jpg

    (Rhino 3D model of our project and also the link with the Marechal's proto)

  • Stairway to Leman

    Par Malak Abdelhady, Victor Duchastel De Montrouge, 19/03/19





    testing different rythmes and dimensions




                       Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)       Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)



    Linear and narrow aspect of the protostructure and the rythm of the wave breakers

     

                                        



                                           Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)



    emergence of steps in water in Venice 

                   


                      Image Fri Mar 22 2019 15:52:03 GMT+0100 (CET)

    Axonometric drawing  1:10 /Perspective drawing/ Plan drawing 1:25/ Section drawing 1:25





          

    The project consists in a series of "infinite" that connects 3 coordinates: +6.6, +3.3 two areas offered by the protostructure for potential intervention...

    ...And continues in the lake

    The line, an infinite succession of points, is a minimalistic way to execute a single operation to create that link, vanishing in the water.

    The tilt of 4.5° gives an orientation towards the lake.

    Not only is it a vertical transition but also a horizontal one linking both ends of the protostructure as well as the interior and exterior.




                  Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)


                                


                   Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)

               

                    Each moment of the experience gives a glimpse of the lake.

                    A narow passage adapted for one person, creating a form of infinite personal intimacy.

                   The feeling of continuity ahead could be assimilated to a slow motion diving experience into the water.




                                               Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)


    model scale 1:10



                    Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)

    process to assure structural stability and the 4.5º angle




                     Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)



                     Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)


    structural detail of the landing 




                                      Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)

    structural detail of a step attached to a horizontal beam.



                                     Image Mon Mar 18 2019 22:45:41 GMT+0100 (CET)