A JUNCTURE_Conviviality

Par Panarese Remo, Petrachenko Julia, Robbins Jean-Luc, 04/05/20


"La poésie doit être faite par tous. Non par un".

Lautréamont


On the site, there’s a big contrast between the forests/the woods surrounding the site and the asphalt on the ground for the parking, encouraging cars to access the site. It seems that humans have taken over this quiet land near the Arve and transformed it to better suit their interests.


In writing our fictional story, we refer to historical elements, so it is more of a possible fiction with a realistic historical background. To illustrate and offer a better legibility of the text, we decided to insert images from our inventory, a mix of historical sources and invented ones.


Our fiction has direct links with the House project: starting with the fact that the main character of our fiction is a visitor who discovers the elements of House as the story unfolds, with the flashbacks that occur when discovering a new room. To create these links we have collaborated with several groups working on the House by making proposals for modifications. Each episode of our fiction introduces artefacts which find their origin in the past of the junction and can be rediscovered whilst exploring the House.


Image Mon May 04 2020 22:11:08 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))

Fresque par Jean-Luc Robbins (Studio Abenia)

Image Mon May 04 2020 22:11:08 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))

Collage géologique par Nils Hayoz (Studio Wegman)

Image Mon May 04 2020 22:11:08 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))


Image Mon May 04 2020 22:11:08 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))

Aquarelles de la faune par Lise Courtin (Studio Treiber)


Image Mon May 04 2020 22:11:08 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))

Collage du passé par Remo Panarese (Studio Abenia) - Article de journal par Paul Delort-Laval (Studio Bondu)


Image Mon May 04 2020 22:11:08 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))

Collage du présent par Nils Hayoz (Studio Wegman) - Calligraphie par Julia Petrachenko (Studio Abenia)


Image Mon May 04 2020 22:11:08 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))

Calligraphie par Nils Hayoz (Studio Wegman) - Article de journal par Jean-Luc Robbins (Studio Abenia) - Collage du futur par Remo Panarese (Studio Abenia)



The sensorial experience of the visitor of the House, the protagonist of our myth is given by the experience group. There is a past, fictional layer, and a present, tangible layer.

The delta is found in the global circulation of the house, and especially in the irrigation system. The reservoir reminds the Lake Léman.

Percéto and more globally the biodiversity refers to the tribunal for the environment. This last one is strongly related to the environment, with the tree which goes through the room.

The flood appears in the garden next to the water. It consists in a natural system of irrigation bringing rich earth.

Mushrooms are found in the mushrooms garden.

Bricks of the gas factory explosion are materialized in the garden next to the water. It is a mix of old bricks and new ones made with earth from the site.

The confinement concept is the antagonist of the house program.

The house is a place of conviviality where people meet. The social theme is preponderant, especially in the debate room and in the theater, which is a fight against the silence !