• A JUNCTURE_Story of a place

    Par Tajana Marvin, 30/05/20

    With Lea Guillotin from studio Bondu, Nathan Pasche and Jean Richter from studio Wegman and Robin Gugger from studio Trieber.

    This year, the two places chosen by ALICE y1 are sites on the banks of the Rhône and the Arve. The one we are working on is called "the Galpon site". 

    It reveals an industrial area hidden by trees and mixes public and private areas, such as the Galpon theater  as well as the warehouse for the waste of Geneva.

    Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)


    The site is surrounded by woods and has a rich biodiversity, however, the human footprint is very present on the site: the asphalt levelling the land spreads over a large portion of the Galpon site. This artificial soil implies that trees have been removed at this location, thus encouraging access for motor vehicles.

    So these contrasts and the diversity make the site attractive and interesting for the establishment of the House project, A JUNCTURE.



    Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)4


    The particularity of the site is that the house is located on a inclined slope through the woods and links the parking lot to the water.



    Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)




    The house mixes several themes such as reunification, to gather people in a place that draws a parallel to the junction. 

    It is a place where we can debate about the environment such as the debate room located on the ground floor, at the parking lot level.  We can also observe it through the flows with the observatory, located on the top floor at 7.6 meters from the water. The links to the environment are omnipresent throughout the house, for exemple the gardens with the mush'room and the perma sup. The house give you an easy access to the Arvre river thanks to the dock, cool place to enjoy the surrounding environement.

    It is also a cultural and social place with the theatre, located at 5.1 meter from the water.

    The particularity of the site is that the visitor is guided chronologically through the house, he goes from the stairs on the parking lot to the dock a the bottom, next to the water.




    Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale) Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)







     


    Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:20:23 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)















  • A JUNCTURE_Structural Analysis

    Par Tajana Marvin, 30/05/20


    Image Sat May 30 2020 11:16:44 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:16:44 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)





  • A JUNCTURE_Sections

    Par Tajana Marvin, 30/05/20


    Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)




    Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)





    Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)






    Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)





    Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale) Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)








    Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale) Image Sat May 30 2020 11:08:35 GMT+0200 (Ora legale dell’Europa centrale)









  • A JUNCTURE_Post-Review

    Par Bianchi Elia, 30/05/20

    Dans les phases HOUSES & GARDENS, la House A JUNCTURE a suscité beaucoup de réflexion interne au site du Galpon, mais la réflexion continue  malgré la fin de l'année. Le rapport du site du Galpon avec le site de la Mangrove n'a peut-être pas été assez exploré dans la conception de la House A JUNCTURE : qu'est-ce qui lie ces deux sites et quelle relation entretiennent-ils ?

    Tout d'abord, il existe un lien géographique. Ces deux sites ceinturent la jonction au sens de réunion des deux cours d'eau. Le Galpon est situé au bord de l'Arve en amont de la Jonction, tandis que la Mangrove est sur la rive du Rhône en aval de la Jonction. Grâce aux cours d'eau, nous avons une relation fluviale entre ces deux sites : une circulation de l'eau entre ces deux sites dans un sens. Nous pouvons mettre en rapport cette circulation avec la direction empreintée lors de la "Traversée Commune".

    Ensuite, un lien avec le transport sur les sites. Il est prévu que les préfabriqués et autres matériaux partent de l'EPFL et arrivent au Galpon par camion. Puis, les matériaux pour la Mangrove sont ensuite acheminés en péniche à travers le Rhône. On a encore ici, un mouvement entre les deux sites depuis le Galpon jusqu'à la Mangrove.

    Ce mouvement est un premier lien entre ces deux sites. Peut-être qu'il est début du nouvelle phase d'évolution du projet qui permettrait d'avoir une continuiténarrative ou conceptuelle avec le site de la Mangrove...

  • A JUNCTURE_first steps

    Par Kali Youssef, 30/05/20


    Axonométrie (par Guillaume Nguyen) 

    Image Sat May 30 2020 10:30:34 GMT+0200 (CEST)


    Passerelle au dessus de la scène de débat 


    1.Vue face à l'Arve                                                                                   2. Vue face au parking, avec le pont de la jonction. 

    Image Sat May 30 2020 09:50:05 GMT+0200 (CEST)    Image Sat May 30 2020 09:50:05 GMT+0200 (CEST)