• Scenes

    Par Guillotin Lea, 14/04/20


    With Nathan Pasche and Jean Richter from studio Wegman, Robin Gugger from studio Trieber, Marvin Tajana from studio Abenia


    WEEK 1


    Image Tue Apr 14 2020 16:01:14 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Drawing : axonometry (scale 1:20)




    Image Tue Apr 14 2020 16:01:14 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)



    Drawing : plan / East & North elevations (scale 1:20)


    The "House" that we have proposed is characterized by geometries closely related to
    the environment, especially toward the slope. If, at the south side of the project, we can observe a linear dynamics in relation to the asphalt surface of the parking lot, the North side rushes towards the river following the slope of the natural site.

    Taking into consideration the past projects projects provided as a starting point, the House intends to offer a wide choice
    of use to the occupants. It has several "Rooms" that present diffenent spatial conditions. Some spaces are used as debate rooms, others for theatre stages or concerts scenes.

    At the bottom of the house (located north), a platform allows visitors to communicate better with the river. 
    In the centre, at the height of the surrounding trees, a terrace can be the ideal place to spend a moment of relaxation while participating, enjoying either the dabate or the show.


    The particularity of proposing several options of use goes hand in hand with the multiplicity of levels in the house: everyone can be free to choose at which height to stop. The slope, dense of trees, is an obstacle for anyone who wants to get as close to the water as possible. Thanks to the massive use
    of scales and passages, the project facilitates this transition.


    The different "Rooms" are linked together by a dense network of stairs and walkways, sometimes intersected by balconies.
    In this way, each element of transition makes it easier for visitors to walk around and rest.


    Image Tue Apr 14 2020 18:01:55 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    Drawing : short story



    Image Tue Apr 14 2020 16:01:14 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Drawing : perpective (located north of the house)

    The perspective is showing a view from someone located on the walkway that leads toward the theatre stage and the access to the water


    Image Tue Apr 14 2020 16:01:14 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Drawing: perspective (located at the north of the house, on the Avre blanks)


  • Solarium

    Par Guillotin Lea, 15/03/20

    Image Tue Mar 31 2020 13:28:04 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Mon Mar 30 2020 01:07:48 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)    

    Week 1, 2, 3, 4 getting to the final project

    The instruction was to create a room with four plans (3m x 3m).

    I first had an idea that I developed and experimented through the drawings by moving and tilting plans.

    I created a room, a room made to relax and sunbath.

    Why would I create a room for these purposes while you can easily do it on the ground?

    For some comfort issues such as having a floor and walls where you can lean on it and also create a space that belongs to you, high in the protostructure, out of sight.

    The room’s entrance was located north-east, you had to walk next to a tall vertical wall to get in, which attracted your curiosity. Then you arrive to a bright open space (located south) where you can enjoy the sun and relax by sitting on the ground and leaning on the oblique wall. Another space, darker and more intimate, ideal to take a nap, emerges behind the oblique wall (located north), linked to the first one thanks to the poles of the proto.


    Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)  Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)

     plan / elevations / perspective / axonometry (scale 1:10)


    Now that I gave to the room its function, I can refine it by taking in consideration discussions I had about the project.

    The issue I had was that I didn’t have enough space to move around. I had to expand the paths and move forward the protostructure and move back the vertical plan to enable someone to get to the open space.

    The secondary space was too tiny I needed to change the tilt of the oblique plan and expand the access.

    Through card board models and drawing I clarify those aspects and highlight the notion of inhabitation and the space for the body. 

    Image Sun Mar 15 2020 16:00:02 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)

    Plan / élévation (scale 1:10)

    Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale) Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)


    After several discussions, I’ve given up the idea of a long path to get in the room and the idea of circulation between the poles and the vertical wall because they were reducing too much the open space and making it confusing.

    The entrance is now in the other side of the vertical wall, right behind the open space, giving the access to either this space or the darker one.

    The oblique plan now have a bench which is embedded in it for a better comfort.

    Furthermore, I had to consider structure elements and use more the protostructure. We also needed to collaborate with each other to find our final spot in the protostructure.

    I decided to remove the horizontal plane on top to replace it by a vertical wall (west side) that I share with a another project, next to the oblique wall to avoid the look of others and emphasizing intimacy. 


    Image Sun Mar 15 2020 16:00:02 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 16:00:02 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)


    drawings in process : plan / elevations East-West / Axonometry (scale 1:20)


    Project implementation - week 4-5

    Image Sat Mar 28 2020 01:19:16 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sat Mar 28 2020 01:19:16 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)


    Here's some drawings made on Rhino : plan / elevations  (scale 1:20)

    Image Sat Mar 28 2020 02:42:45 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)


    Axonometry  (scale 1:20)


    A room defined by two spaces and two types of lighting

    Image Sat Mar 28 2020 01:19:16 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sat Mar 28 2020 01:19:16 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)

    Here's some drawings made on Rhino : sections  (scale 1:20)


    Image Tue Mar 31 2020 14:23:00 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Tue Mar 31 2020 14:23:00 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    Perspectives showing the two spaces


    Intimacy and cohabitating

    Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale) Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)

      The sharing wall is keeping the intamacy wanted on my project while allowing the light supply to the adjacent project.

    Dynamisn

    Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)

    To avoid the appearance of a box, with the adjacent project, we played with the walls to create a dynamism by giving different size and moving up and down the walls, same for the floor that I moved back.


    Wood pieces Assembly and embedding catalog

      Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)

    Here's some pieces of the floor and the walls before putting everything together (the oblique wall has changed since then)


    The walls and the floor are now embedded in the protostructure for practical and structural reasons

    Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sat Mar 28 2020 01:19:16 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sat Mar 28 2020 01:19:16 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)Image Sat Mar 28 2020 01:19:16 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)


    Here's some drawings of construction details made on Rhino : plan / elevations / exploded axonometry / axonometry 30:60  (scale 1:20)


    Image Sun Mar 15 2020 11:15:10 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)


    Project's overview

    Image Mon Mar 30 2020 00:35:07 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


  • Linked

    Par Guillotin Lea, Douillet Arthur, 18/12/19


    Image Wed Dec 18 2019 18:25:11 GMT+0100 (CET)


    Image Wed Dec 18 2019 18:25:11 GMT+0100 (CET)


    Image Wed Dec 18 2019 18:25:11 GMT+0100 (CET)


  • SHELTER

    Par Douillet Arthur, Guillotin Lea, 17/12/19

    Image Tue Dec 17 2019 17:39:46 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)




  • Dialogue entre PLANS et TOPOGRAPHIE

    Par Guillotin Lea, Douillet Arthur, 14/12/19


    Image Fri Dec 13 2019 21:28:14 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)



    Image Fri Dec 13 2019 21:28:14 GMT+0100 (heure normale d’Europe centrale)


                        La topographie du sol est relevée par les plans de la structure