L'escalier originel

Par Keskin Irem, Simontacchi Lorenzo, 21/04/20

Avec Lorenzo Simontacchi, Jean-Luc Robbins, Fanny Ghez, Jacques Gignoux

Short Story / Fiction

The stairs go on forever to have neither start nor end. For miles they climb, on and on, splitting the sky. For miles they fall, on and on... at some point they touch the ground, but don’t stop there, digging out dirt and making their way through the earth. Where do they lead? Nobody knows. Many have tried following them to their end, never to return.

The stairs were there before the humans came. The men had tried walking on them, sitting on them, and sheltering beneath. As society evolved it assimilated the stairs and men started building around them.

Soon levels were created to replicate the ground floor and allow more beings to live in proximity of the stairs. Religions explaining the origins of the stairs and their relationship to the gods made men eager to worship in building. In a bid to reach ever higher grounds modern society was built on layer upon layer of the work of previous generations, all men working for other men above them, a human structure, always growing.

Jean-Luc Robbins, Studio Abenia


Image Tue Apr 21 2020 12:38:13 GMT+0200 (CEST)

Storyboard


Image Tue Apr 21 2020 14:03:55 GMT+0200 (CEST)

Planche à croquis - Evolution des idées


La House est un lieu de transition.

Notre House prend place au milieu de la nature du site du Galpon à Genève. Elle crée ainsi un passage d’une part, pour les visiteurs de rejoindre le Rhône et d’autre part, pour les baigneurs d’accéder au parking et au théâtre du Galpon.


La House est un lieu de déambulation.

Notre House comporte deux entrées. La première se tient sur la parking. Chacun effectue son cheminement personnel à travers des colonnes verticales très denses. La deuxième entrée se fait depuis le Rhône. Un jeu d’escaliers et de plateaux se jetant dans la rivière permettent aux baigneurs d’accéder à la House.


La House est un lieu d’activité humaine.

Notre House accueille en son milieu les visiteurs et les baigneurs sous un toit. Puis, pour continuer leur aventure, les visiteurs et les baigneurs peuvent voyager sur la grande diagonale, composée majoritairement d’escalier, traversant l’entièreté de la House. Au sommet de la diagonale, le gabarit des marches d’escalier change pour ainsi créer un gradin et permettre à son utilisateur de s’asseoir et admirer le spectacle. Pendant ce temps, en bas de la diagonale, l’inclinaison des marches d’escalier devient plus confortable afin de se ressourcer en s’allongeant au bord du Rhône.

Irem Keskin, Studio Bondu


Image Tue Apr 21 2020 12:38:13 GMT+0200 (CEST)

Vues perspectives


Image Tue Apr 21 2020 12:38:13 GMT+0200 (CEST)

Collages - Ambiances


 SERIE DE DESSINS TECHNIQUES

Image Tue Apr 21 2020 14:17:04 GMT+0200 (CEST)

Vues perspectives Rhino

Image Tue Apr 21 2020 13:56:29 GMT+0200 (CEST) Image Tue Apr 21 2020 13:56:29 GMT+0200 (CEST)

Monge & Coupes 1:50 


Image Tue Apr 21 2020 13:56:29 GMT+0200 (CEST)

Axo 1:50