• balcony

    Par Bopeso Stephen, 04/05/20




    première approche:

    conservation de la forme

    redimensionnement du balcon original et amélioration technique

    Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    axonométrie d'ensemble                                        vue sur le balcon


    deuxième approche:

    conservation du programme: pouvoir apercevoir le débat depuis le haut, passage des escalier du parking au gradins du théâtre

    nouveau programme: ajout de bancs afin que l'espace s'éloigne d'un lieu de passage uniquement


    Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)    

    plan                                                                                section


    Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    vue du parking au théâtre (gauche)                                                vue du théâtre au parking (droite)


    troisième approche:

    nouveau plancher plus bas (sous la fin des toiles) afin d'entendre le débat sans le voir et de faire passer la lumière dans la debate room par ces nouvelles ouvertures

    dialogue avec les arbres 

    conservation du nouveau programme



    Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    plan                                                                                        axonométrie



    Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    vue depuis le théâtre





    Image Mon May 04 2020 11:11:11 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    vue depuis l'escalier du parking














  • FONDATIONS

    Par Charamel Lucile, Douillet Arthur, Rey Mikael, Simontacchi Lorenzo, 04/05/20




    Image Mon May 04 2020 00:41:42 GMT+0200 (CEST)




    A X O N    S C A L E S   1 : 4 0



    Image Mon May 04 2020 00:41:42 GMT+0200 (CEST)


    P L A N   S C A L E   1 : 4 0

    Image Mon May 04 2020 00:41:42 GMT+0200 (CEST)


    S E C T I O N    S C A L E   1 : 4 0


    Image Mon May 04 2020 00:41:42 GMT+0200 (CEST)Image Mon May 04 2020 00:41:42 GMT+0200 (CEST)


    E X P L O D E D   A X O N    S C A L E  1 : 2 0

    Image Mon May 04 2020 18:18:04 GMT+0200 (CEST)

    I N V E N T O R Y




    T E C H N I C A L    S H E E T

    Image Mon May 04 2020 18:18:04 GMT+0200 (CEST)

    Image Mon May 04 2020 18:18:04 GMT+0200 (CEST)Image Mon May 04 2020 18:18:04 GMT+0200 (CEST)

    Image Mon May 04 2020 00:41:42 GMT+0200 (CEST)





    A S S E M B L Y    C A T A L O G

    Image Mon May 04 2020 16:25:33 GMT+0200 (CEST)


    Image Mon May 04 2020 16:25:33 GMT+0200 (CEST)






  • The skin, articulation 2

    Par Perrin Leo, 03/05/20


    Articulation team:

    With Branet Inès, Estreicher Clément, Hayyane Filali Aymane, Hennel Claire and Zanota Armand from studio Bondu, Treiber and Wegman

    Image Sun May 03 2020 18:07:27 GMT+0200 (CEST) 

    The 3 focal points of the Articulation team among the House.


    THE BERTH: Under the shaded foliage, Arve's alluvium

    (Articulation team plus Melgar Luis from Ergonomy team, Studio Wegman)

    Image Sun May 03 2020 19:30:24 GMT+0200 (CEST)                  Image Sun May 03 2020 18:07:27 GMT+0200 (CEST) 

                         Plan, cuts, elevations                                                                                              Version 2    

    THE IDEA

    The idea behind the berth was to construct a comfy space near the Arve. To do so, we used a warm material: bricks, made by Rhône's clay in situ and we shaped concave surfaces. The tree is also a keystone since bricks are accumulated as alluvium around it, creating the welcoming topography for the body. The whole is embraced by the foliage's shadow. Bricks are also a habitat for local plants, and the berth lives with the season. During fall foliage and bricks complement each others, the different levels respond to different levels of Arve's fluctuation


    Image Sun May 03 2020 18:07:27 GMT+0200 (CEST)

    Bricks are getting warmer under the sun

    Image Sun May 03 2020 17:52:09 GMT+0200 (CEST)  Image Sun May 03 2020 17:52:09 GMT+0200 (CEST)

     The garden berth during the seasons, here fall and spring

    Image Sun May 03 2020 17:52:09 GMT+0200 (CEST) Image Sun May 03 2020 18:07:27 GMT+0200 (CEST) Image Sun May 03 2020 17:52:09 GMT+0200 (CEST)

                        Detail of the joining process                               Concave spaces for the body.                                            Brick module            


     Image Sun May 03 2020 23:18:33 GMT+0200 (CEST)

    Material sketches


    THE STAIRS

    The parking stairs are the only land access to the house. Our house groups a series of moments, of different rooms and materials, of changing relations with the protostructure and the topography of the site.
    The entrance stairs are the beginning of an architectural promenade to understand how the house articulates. First they introduce you with the protostructure, and as you go up the stairs will be surrounded by a terracotta fountain, the water will envelop you. There are two main moments when walking in these stairs, at first you will experience the house from outside and as the water envelops you you will experience it from within and start feeling the interiority of the house. The stairs work with the other rooms, the observatory feeds the fountain to then water the gardens. They are the only access to the debate room making it a destination and not a place of passage.

    Image Sun May 03 2020 19:30:24 GMT+0200 (CEST)

    Plan, elevations, sections

    Image Sun May 03 2020 23:12:54 GMT+0200 (CEST)

    Exploded axon


    Image Mon May 04 2020 13:34:21 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))


    When it rains, the structure keeps moving.








  • Anchor

    Par Charamel Lucile, Douillet Arthur, Rey Mikael, Simontacchi Lorenzo, 28/04/20


    I N I T I A L   T H I N K I N G

    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)
    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)

    R E S E A R C H   S K E T C H E S





    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)


    G E N E R A L   F O U N D A T I O N   P L A N   &   A X O N O M E T R Y



    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)


    D E A L I N G   W I T H   T H R E E   I M P L A N T A T I O N   C O N D I T I O N S

    P A R K I N G   L O T ,   S L O P E ,  W A T E R



    I.   T H E   P A R K I N G 


    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)



    W E I G H T - B A L L A S T 



    II.  T H E   S L O P E


    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)


    C O N C R E T E


    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)


    A R R O W



    III.  T H E   W A T E R


    Image Tue Apr 28 2020 23:14:19 GMT+0200 (CEST)


    S C R E W   P I L E



  • Architectural walk

    Par Rey Mikael, 28/04/20

    D I S C O V E R I N G   T H E   A T M O S P H E R E S

    Image Tue Apr 28 2020 21:37:44 GMT+0200 (CEST)

    F I R S T   D R A F T S

    F I R S T   F E E L I N G S


                                                                                                                                                            with Nina Cruchaud