• Ramp & Bleachers: unfolding paper

    Par Deschenaux Dimitri, Deshayes Charlotte, El Graoui Mohamed, Hausel Anna, Ornigg Niels, Sills Sophie, 23/04/20

    Il est temps de construire notre House sur le site de la Mangrove. Un compilation de rooms, d'idées, de groupes... tout cela pour former la House commune.

    La protostructure joint le chemin menant au site de la Mangrove avec le bord du Rhône et lie également tous nos projet ensemble.

    Nous avons comme point de départ le projet ROOMS d'Anna, en se penchant particulièrement sur les points suivants: un simple geste entre une rampe et un escalier, ainsi que le lien avec le début du chemin et la pente. 


    Storyboard

    Image Fri Apr 24 2020 07:25:09 GMT+0200 (CEST)



    Visuals

    Image Sun Apr 26 2020 21:16:17 GMT+0200 (CEST)Image Sun Apr 26 2020 21:16:17 GMT+0200 (CEST)

    A linear story - l'énergie entre le site et notre projet



    Image Sun Apr 26 2020 18:42:43 GMT+0200 (CEST)

    Arriver sur le site de la Mangrove et entrer dans la House par notre rampe




    Image Mon Apr 27 2020 09:03:28 GMT+0200 (CEST)


    Collage Dessin 2D Rhino & photo du site

    Immersion dur le site: l'entrée dans la House avec une vue sur les autres projets et sur le Rhône



    Image Fri Apr 24 2020 09:43:27 GMT+0200 (CEST)

    Collage Dessin 2D Rhino & photo du site -

    La vue sur le Rhône d'une personne assise sur les gradins 

    Image Fri Apr 24 2020 09:43:27 GMT+0200 (CEST)
    Image Fri Apr 24 2020 09:54:24 GMT+0200 (CEST)

    A cut in paper - une unique feuille de papier 

    Aussi fine que soit une feuille de papier, elle transmet le geste simple et léger de la forme de notre structure et de la jointure entre la rampe et l'escalier.


    Image Sun Apr 26 2020 15:22:41 GMT+0200 (CEST)

    Détails: Joints entre la rampe et les barrières



    Une collaboration - au sein de la House:

    Image Mon Apr 27 2020 08:04:40 GMT+0200 (CEST)

    Conceptboard - un moyen de brainstorm, collaborer et rester au courant des avancées des autres

    Un arbre qui grandit de jour en jour


    Texts


    anna h.


    Project

    Imagine a piece of paper. Plain, white, flat. You tear into it, from the top to the middle and from the bottom to the middle of what is left. On the right side you fold up and down creating steps. 

    It is no longer flat. 

    Now it is ramp and stairs: united.


    Narrative

    Standing before this odd wooden structure, I feel small in the eyes of the nature that surrounds me. A wooden ramp descends towards me, beckoning me to ascend. Up on my right are bleachers, maybe from there I can see how to get through this labyrinth. Yet, at the top of the ramp I see I have choices, I can go straight forward into a hallway leading I do not yet know where. As expected, I can also cross onto the bleachers. I could descend and walk along another path, same as the previous, just a meter lower, or I could ascend, leading nowhere. I look up, there are ropes hanging down from a canvas stretched on rails.

    Here, amid my choices, I realise I am transported - surrounded by wood and plastic. I remind myself of the perch I theorised earlier, and start climbing the smaller steps to the right of the bleachers, comforted by my vantage point.


    sophie


    La House Niederlani

    En arrivant sur le site de la Mangrove, on voit cette énorme protostructure très riche, pleine d’idées et pleine d'imagination. Depuis le chemin on monte sur la rampe qui nous amène progressivement dans un espace qui paraît encore inconnu et intriguant. C’est le début d’un parcours à travers une House pleine de surprise… on monte, on descend, on longe des parois et on se pose un moment. 

    Plus précisément, on s’est focalisé sur l’entrée de la House. Un simple geste avec une rampe et des gradins de pente opposé, offrant une invitation très directe. Le légèreté dans la simplicité de la forme en contraste avec la taille imposante d’un escalier à 8 mètres de haut. On s’élève de plus en plus, cela dit non pas de manière linéaire mais avec un jeu de pente et d'inclinaison. Un espace aérien, une vue sur plongeante sur la Mangrove, un moment pour s'asseoir et s'imprégner de ce qui nous entour.



    charlotte

    Nous avons commencé cette phase en poussant plus loin les idées d’un projet fait dans la phase précédente, Rooms. C’était assez difficile de travailler à six en ligne et de comprendre les idées de chacun, mais nous avons réussi à concevoir un projet qui me semble bien. Nous nous sommes basés sur plusieurs choses, comme l’idée de faire une entrée dans la House par le chemin qui se trouve en haut de la pente de la Mangrove et aussi l’idée qu’on a gardé du projet de Rooms est celui de quelqu’un qui peut se relaxer au plus haut de la protostructure et observer le Rhône. C’est comme cela que nous avons pensé et développé ce projet. Ensuite il a fallu se séparer en autre petits groupes, pour mettre en page les dessins communs des studio Pretolani et Niederhauser. 


    hamza

    Un projet qui marque tout d'abord l’entrée de la house, qui va constituer le premier contacte du visiteur avec le reste des projets, un espace connecté d’un côté au chemin du site et qui crée un passage vers les autres projets de l’autre côté. Cependant le projet ne s’arrête pas au rôle de passage mais prend la forme d’un espace apparentié que peut occuper le visiteur. Caractérisé principalement par la dualité marquante entre la rampe et les escaliers, deux espaces lié mais dont les conditions sont différentes. D’un côté un espace de mouvement et d’un autre côté un espace plus statique où le visiteur peut s’arrêter, se poser et admirer la vue sur le Rhône ainsi que les autres projets. Un espace qui, à première vue paraît simple mais qui cache des structures complexes qui le tiennent en place. Ce projet permet aussi de se détacher du reste de la house, en suivant la monté dans les escaliers et les gradins, le visiteur arrive au sommet et découvre un espace d'observation qui dépasse les limites de la proto structure et qui lui offre un point du vue large sur la totalité du site et les autres projets.


    Dimitri

    Nous décidons de placer notre partie de la construction à l'extrêmité de la proto-structure, au niveau du chemin existant qui passe en dessus du talus. Dans la mesure où le visiteur arrive depuis la ville, notre projet sera donc la première possibilité offerte pour s'introduire dans la construction. Cette entrée est formée d'une rampe, au bout de laquelle deux choix s'offrent au visiteur ; passer dans le couloir exigu du groupe 2, ou continuer à explorer le travail du groupe 1, en passant sur les gradins. Une fois arrivé en haut de ces gradins, lorsqu'il se retourne, il peut d'ores et déjà admirer l'ensemble de la construction depuis un point de vue en hauteur ; il peut donc laisser sa curiosité l'attirer vers les différente espaces et choisir de quoi sera faite la suite de sa visite.

    Niels

    Pour moi, Le projet 1 de la House Niederlani est très important car il marque l’entrée et donc le début de celle-ci. Dans tout type de projet, le début est l’une des parties les plus importantes, notamment car elle donne l’envie d’y pénétrer et de voir ce qu’il y a au delà de celle-ci. C’est donc pour cela que j’ai voulu travailler au sein de ce groupe.

    Cette House est particulière car elle regroupe 5 projets fondamentalement différents qui en symbiose, en crée un seul. Contrairement aux autres Houses de Alice, nous avons travaillé en plusieurs groupes chacun élaborant un projet. Cela mets au défi nos capacités de travailler en groupe car nous sommes assez indépendants et devons constamment communiquer pour créer quelque chose d’harmonieux tout de même.

    Dessins

    mis à jour : 25.05.2020


    Image Mon May 25 2020 13:53:45 GMT+0200 (CEST)


    Image Mon May 25 2020 13:53:45 GMT+0200 (CEST)

    Dessin 2D sur Rhino et Illustrator - 2 Planches A0


    Yearbook

    Image Mon May 25 2020 14:00:43 GMT+0200 (CEST)
    Image Mon May 25 2020 14:00:43 GMT+0200 (CEST)
    Image Mon May 25 2020 14:00:43 GMT+0200 (CEST)
    Image Mon May 25 2020 14:00:43 GMT+0200 (CEST)
  • ROOMS_4 planches_dessins Rhino

    Par Sills Sophie, 29/03/20

    Image Wed Apr 01 2020 12:56:25 GMT+0200 (CEST)

    Plan & élévation 1:20 sur Rhino

    Situations sur site 1:100

    Détails constructifs: assemblage (haut gauche), avec la protostructure (bas gauche), connexion entre plateformes (haut droite)


    Image Wed Apr 01 2020 12:56:25 GMT+0200 (CEST)

    Perspectives des quatre plateformes & détails de jonctions au centre (milieu) et avec un autre projet (bas droite)

    Dessin 2D sur Rhino

  • The Modular Platforms

    Par Sills Sophie, 01/03/20

    Once the first leaves fall, it’s time to step up to autumn. 

    Once the thermometer hits the minus, it’s time to step up to winter.

    Once birds start singing, it’s time to take a step down to spring.

    Once you hear people jumping in the river, it’s time to take a step down to summer.

    Four seasons. Four steps. A year: full cycle. Start again.


    My first observation when going back for the second time to the Mangrove site was how different it looked from my first visit. A completely different place. In December the fog prevented us from seeing the other side of the river. In February the sun touched the skin of our sleepy faces and skimmed over the streaming turquoise blue river. The site changes completely from one season to another. It’s simple: A big tree. 4 seasons. 4 platforms.

    ROOMS_NN_sillssophie_101.jpeg

    Different views according to the weather conditions: what looks like two completely different places.


    Image Mon Mar 30 2020 07:33:57 GMT+0200 (CEST)

    Gordon Matta Clark, Office Baroque, Antwerp, 1973

    Givens: a selection of reference images

    What I take of it: the idea of layers and different heights.


    Image Sun Mar 22 2020 11:28:35 GMT+0100 (CET)

    My storyboard... A starting point. 

    2 words driving the project: seasons & platforms


    Image Sun Mar 29 2020 18:07:07 GMT+0200 (CEST)

    On the Mangrove site, what better spot than next to the imposing tree in the middle of the pathway.


    The notion of seasons lead to making a composition of four platforms allowing a fluid transition between seasons: shaping them and positioning them one next to the other. Nevertheless, once the different mock ups placed in the protostructure, the shapes of the platforms continued to evolve through experimentation. They have to react to the constraints of not only other projects surrounding them but mostly having to face the obstacles of the protostructure. 

    Image Sat Mar 28 2020 22:38:27 GMT+0100 (CET)
    Image Sun Mar 29 2020 11:16:18 GMT+0200 (CEST)

    Testing different positions between the platforms. Wooden model 1:10


    Image Sun Mar 29 2020 18:14:03 GMT+0200 (CEST)

    Investigating the assembly method through drawing. Plan & Elevation 1:20 


    The main focus then becomes the connection between the protostructure and the four platforms. Reshaping and positioning them. The inspiration came from an existing structure not far from our studio space… l’Agora on the EPFL campus. The way the different levels are joined together gave a new assembly method to my platforms.

    Nevertheless, I've been asking myself: is a physical connection essential for the different seasons to be connected?

    Image Sat Mar 28 2020 22:39:42 GMT+0100 (CET)

    AGORA Lombard Odier, Place Cosandey EPFL, 2019
    Details of junction between the different levels


    Image Sat Mar 28 2020 22:22:35 GMT+0100 (CET)

    Axonométrie - details of junction 1:20


    Image Sun Mar 29 2020 18:14:03 GMT+0200 (CEST)

    Wooden model 1:10 

    Investigation of details and junctions... how to make these platforms hold. Starting from a simple joint between two planes and extending that function into something bigger. It is modulable and can be adapted and replicated.


    Image Sun Mar 29 2020 18:14:03 GMT+0200 (CEST)

    2D Rhino drawing - junction with the protostructure (bottom) & connection between the platforms (top)


    Image Wed Apr 01 2020 13:00:28 GMT+0200 (CEST)

    The composition - 2D drawing on Rhino

    Plan & sections in 1:20 - Situation on site in 1:100 - Constructive details: assembly (top left), with the protostructure (bottom left), connection between platforms (top right)

    A space in which one can stand, sit down, lie down, talk, walk and move. As we can see, it is an open space, inviting not only one individual at a time but two, three or a group. It is a weaving between the different platforms and the protostructure creating a density. 


    The specific junction allows a connection between the platforms, the protostructure and also gives an access to other projects. For instance, stepping from one platform into my neighbour Niels' project and coming back out of it on an other platform. This accentuates the idea of movement and circulation in the protostructure.

    Image Mon Mar 30 2020 09:37:18 GMT+0200 (CEST)   

    Wooden model 1:10 & 3D model on Rhino

    Image Sun Mar 29 2020 18:37:54 GMT+0200 (CEST)

     2D drawing on Rhino - The junction between the 2 projects

     

    Image Tue Mar 31 2020 08:16:39 GMT+0200 (CEST)

    2D drawing on Rhino - Section with projects around 



    Image Sat Mar 28 2020 22:56:49 GMT+0100 (CET)

    Perspective from two different points of view

    Image Wed Apr 01 2020 13:00:28 GMT+0200 (CEST)

    2D drawings on Rhino. Perspectives from the 4 plateformes & details of jonctions

    In order to create a dynamic flow between the platforms, it becomes essential to have a central point around which you move. This center is brought alive by leaving a free space. 

    But then I ask myself: in what way can these platforms be extend? what does that add to the spatiality of the composition? 


    The modular platforms: Platforms that are modulable and replicable. An open space. Weaving. Different levels. A place to rest and discuss, a place to be in the nature right by the city center.


    Building on site

    Linear meters of wood:

    10 x 2.7 cm : 203m

    6 x 2.7 cm : 81m

    Image Sun Mar 29 2020 18:28:23 GMT+0200 (CEST)

    2D drawings on Rhino

    Pre-assembled pieces to bring on site in order to finalise assembly with the protostructure.


    -------------------------------------------------
    Review: how to make my project evolve?


    It is essentiel to expand and not stay stuck in the dimensions of the protostructure. Working with the latter in a system of weaving has restrained my project. Nevertheless the proto is not a barrier. 

    What is this space for? Do you move, sit, dance? How big should it be in order to greet a group of people? 

    All of my experimenting and testing can go even further. What other tools can make you project yourself in this interior that you are creating?

    Explore an even deeper connections with the surrounding: the tree for exemple. What does it bring to the space created? How does it influence it? How to work around or with it?

  • Slide through

    Par Deshayes Charlotte, Sills Sophie, 17/12/19

    A protostructure - a topography - planes & neighbours


    Our eyes caught an element of the fictional topography that we had in front of us and led us to ask ourselves which were the different ways in which the slope was integrated and interacted with its environment. That said, we investigated the various spaces that could be created by that oblique plane and the relation they had with the body.

    How does one move and behave in such a space?

    SCAFFOLDING_NN_sophiesills-charlottedeshayes_125

    Which height should have this oblique plane?


    SCAFFOLDING_NN_sophiesills-charlottedeshayes_121

    Does these oblique planes only have an influence on the space that it covers or does its influence extent further than it’s physical limits? (Left: continuing the lines to the ground)

    Can the obliques planes be considered as individual elements interacting with space or do they have to be considered as a whole in order to create a space?


    SCAFFOLDING_NN_sophiesills-charlottedeshayes_122SCAFFOLDING_NN_sophiesills-charlottedeshayes_123

    Investigating space


    The base of our construction in the previous phase planes, with a similar structure and function, is now a horizontal plane above our heads, at a height that allows movement and that doesn’t restrain space. 


    Sliding through this horizontality emerge diverse oblique planes, echoing the topography underneath it, where it finds its anchoring. The challenge then became to consider the different positions that they could take in order to create relevant spaces. These inclined planes define an area without closing it; one can move around freely. 


    Taking a step back, one can also see an opening. An opening to a new space, intertwining with the protostructure. Despite being dense and tight, light still manages to slide through the wooden slats.
    SCAFFOLDING_NN_sophiesills-charlottedeshayes_124

    Details


    SCAFFOLDING_NN_sophiesills-charlottedeshayes_125

    Working together, side by side, asking questions, agreements, compromises, adapting to decisions of the neighbour, taking into account the conditions, trust, rethink your approach


    Richard Vivenzio - Untitled honesty

    Untitled honesty, Richard Vivenzio, 2015

  • SYNTHESIS PLANES

    Par Hausel Anna, Deshayes Charlotte, Dürig Alexander, Sills Sophie, 24/11/19

    The meeting of a horizontal and a vertical plane. The Rolex Learning Center. A reference to Measures.


    A common denominator: Levitation.


    Taken by the way the Rolex Center seemed to rise up and separate from the ground, we began to study this acclivity of the building. After a week of brainstorming and modelling potentials, we found a few integral elements to the project, as well as a coherent form for our project to take. 

    Firstly, a curved plane that follows the initial curve of the Rolex above head height. This plane is suspended from a second, vertical, plane. This vertical plane is formed by columns of the same, or similar, composition to those of last year's Houses project. Finally, a structural horizontal plane that supports the vertical and hold the cables. The length of this must be at least two paces long to encourage movement.


    A new axis: Movement.


    More people walk alongside the building than towards it, at least during our alignment to the beginning of the curve. 

    Stepping up onto the raised platform, we enter the interior of the project. The curve rises, opening the space under it, the curve of the base also curves outward. Two paces, and a oblique curve dangling above. The juncture of the vertical and the horizontal uncertain, merely touching, unattached. There is no new space created by it. The joint is simply a perimeter of the extent of the interior, the two-dimensional limit separating in from out.


    Image Sun Nov 24 2019 17:25:09 GMT+0100 (CET)