Sketches for Houses

Par Courtin Lise, 19/04/20

Fait avec Laura Ciak (Abenia), Rahaf Shaaban (Bondu), Paul Delortlaval (Bondu) et Sabrina Travaglini (Wegman)


Inspirations

Image Tue May 12 2020 10:03:46 GMT+0200 (Central European Summer Time)

Eva Gabrielyan (Abenia): scène suspendu




Image Tue May 12 2020 10:03:46 GMT+0200 (Central European Summer Time)

Mikael Rey (Bondu) : théâtre




Image Tue May 12 2020 10:03:46 GMT+0200 (Central European Summer Time)

Marwan Abansir (Treiber) : balcons




Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)

Delphine Suter (Wegman) : salle de débat



Atmosphère

Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)



Développement par dessin


Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)

Sketches



Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)

Final theatre



Storyboard


Image Sun Apr 19 2020 11:44:59 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Sun Apr 19 2020 11:44:59 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Circulation



Image Sun Apr 19 2020 11:44:59 GMT+0200 (Central European Summer Time)


View from the topmost balcony


Image Sun Apr 19 2020 11:44:59 GMT+0200 (Central European Summer Time)



Text du concept

A house full of contradictions, a room serving one purpose and the next the complete opposite. Sometimes, they are passive observers and sometimes, active participants. Sharing collective moments with others one instant and enjoying the intimacy of their private quarters in the next. They can also pass from a very low place where they feel immersed in nature to another higher one where they have greater visibility in front of them. 


The first room that they see after entering the house is the debate room. This room has its privacy because of the three planes composing its roof and because of its position on a lower level than the entrance of the house. The choice of its circular form was made to make it more comfortable for people to discuss and be able to see everyone in the room. The second one is the theatre which is composed of bleachers following the slope of the site. The bleachers don’t touch the slope to avoid destroying the vegetation that exists on site. At the end of the slope, there is the stage that touches the water where a play can take place using the landscape behind as a backdrop where or a movie can be shown on the removable screen. The house can be seen from the other side of the river because of a high signal made of many small spaces of different heights for one or two people. Stairs allow the circulation between these places that offer an intimate moment. Also, they shade some parts of the bleachers during the day. The transition between all the rooms is ensured by simple spaces with good visibility of the house so people always have the choice to take a direction knowing where it’s leading them. 



Dessins Rhino

Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)
Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)

Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)



Présentation Finale

Image Tue May 12 2020 11:04:14 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:17:02 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:17:02 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:17:02 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:17:02 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:17:02 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:17:02 GMT+0200 (Central European Summer Time)


Image Tue May 12 2020 11:17:02 GMT+0200 (Central European Summer Time)