• Houses, week 4

    Par Branet Inès, Cruchaud Nina, Hennel Claire, Melgar Luis, Suter Delphine Magaline, 15/05/20

    Articulation team :

    With Perrin Léo, Streicher Clement, Hayyane Filali Aymane and Zanota Armand from studio Bondu and Treiber



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    The 3 focal points of the Articulation team among the House.


    THE BERTH: Under the shaded foliage, Arve's alluvium


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

                     Plan, cuts, elevations                                                                                              Version 2     

    THE IDEA

    The idea behind the berth was to construct a comfy space near the Arve. To do so, we used a warm material: bricks, made by Rhône's clay in situ and we shaped concave surfaces. The tree is also a keystone since bricks are accumulated as alluvium around it, creating the welcoming topography for the body. The whole is embraced by the foliage's shadow. Bricks are also a habitat for local plants, and the berth lives with the season. During fall foliage and bricks complement each others, the different levels respond to different levels of Arve's fluctuation



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Bricks are getting warmer under the sun



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

     The garden berth during the seasons, here fall and spring



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

            Detail of the joining process                               Concave spaces for the body.                                            Brick module      

         


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Material sketches


    THE STAIRS

    The parking stairs are the only land access to the house. Our house groups a series of moments, of different rooms and materials, of changing relations with the protostructure and the topography of the site. 

    The entrance stairs are the beginning of an architectural promenade to understand how the house articulates. First they introduce you with the protostructure, and as you go up the stairs will be surrounded by a terracotta fountain, the water will envelop you. There are two main moments when walking in these stairs, at first you will experience the house from outside and as the water envelops you you will experience it from within and start feeling the interiority of the house. The stairs work with the other rooms, the observatory feeds the fountain to then water the gardens. They are the only access to the debate room making it a destination and not a place of passage.


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Plan, elevations, sections



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Exploded axon


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    When it rains, the structure keeps moving.

  • HOUSES WEEK 4

    Par Suter Delphine Magaline, Cruchaud Nina, Melgar Luis, 04/05/20

    WORK OF THE GROUP ERGONOMY 

    (WITH STEPHEN BOPESO FROM THE STUDIO BONDU)


    STUDY OF THE POSTURES OF THE HUMAN BODY

    Image Mon May 04 2020 13:51:06 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Mon May 04 2020 13:51:06 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)




    RELATIONSHIP BETWEEN THE HUMAN BODY AND ARCHITECTURE

    Image Mon May 04 2020 13:51:06 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)




  • ROOMS - Final drawings

    Par Melgar Luis, 31/03/20

    (I lowered the quality of my drawings in order to post them on the blog. If you want to see them at a better quality, you can see them in the google drive : Y1_2019:20_CABOTAGE PAR RHINO > CR_STUDIO_WEGMAN > UW_ROOMS > UW_R_week21 > Luis Melgar)


    Here are the final drawings I used for my review



    Image Tue Mar 31 2020 15:47:05 GMT+0200 (CEST)

    1:20 Axon 




    Image Tue Mar 31 2020 15:47:05 GMT+0200 (CEST)

    1:20 Monges



    Image Tue Mar 31 2020 15:47:05 GMT+0200 (CEST)

    1:20 horizontal and vertical sections




    Image Tue Mar 31 2020 15:47:05 GMT+0200 (CEST)

    Interior space perspective views




    Image Tue Mar 31 2020 16:17:23 GMT+0200 (CEST)

    Whole studio's protostructure plan and elevation




    Image Tue Mar 31 2020 16:17:23 GMT+0200 (CEST)

    Interior space perspective views




    Image Tue Mar 31 2020 16:17:23 GMT+0200 (CEST)

    1:20 Structural exploded axon & 1:5 mock-ups




    Image Tue Mar 31 2020 16:17:23 GMT+0200 (CEST)

    1:20 Materiality exploded axon























  • ROOMS - Week 3 & 4

    Par Melgar Luis, 16/03/20

    Throughout the 2 last weeks, I thought a lot about the concept and the purpose my room would serve. I wasn't convinced by the last one I made during week 2, so I came back to something similar to the first week.

    As I still wanted my project to explore the notion of movement, I decided to separate it into two spaces, each of them with their own purpose.

    The first one would be a long and busy space, connecting other surrounding projects.

    The second one, halfway through the first, is different : it's (physically) connected to the other, but with the opposite intention.

    It's a larger and quieter space for people who want to meet, discuss, eat, or even be there alone.


    The room I conceived offers rest, quietness and protection for those who seek it while passing by.  


    Here's a sketch to clarify :


    Image Mon Mar 16 2020 14:09:02 GMT+0100 (CET)



    To accentuate the two major themes which are threshold and movement, I made small changes to the ground plane :

    - Threshold : I added a step between the two spaces, so the transition is better marked ;

    - Movement : I created a ramp on the east side, so the slope of the ground incites to move


    Here's an axonometric-like sketch :


    Image Mon Mar 16 2020 21:34:01 GMT+0100 (CET)




    Concerning the materiality of the different planes, I made two decisions.

    First, the planes directly related to the interior space (the room) would be in wood : wooden planks for the ground and the walls. This involves the oblique plan, the interior part of the ground plan and the eastern vertical plan I made this choice because the wood is warmer and has a better acoustic, so it matches better with an interior, comfortable and quiet space. 

    Second, the plans related to the busy space had to be in plaster. This concerns the northern wall and the exterior part of the ground plan. I chose this material to differ from the wood and because it permitted me to have longer flat surfaces, accentuating the feeling of movement of the space because of its length and its narrowness.



    Image Mon Mar 16 2020 14:09:02 GMT+0100 (CET)


    sketch about the materiality researches


    Concerning the positioning of my project, I decided to put it in the middle (literally) of the whole protostructure, because it was in the essence of it : being a transit space, between other projects.


    Here are some pictures I could take from my model (who was obviously incomplete) :


    (The yellow and blue plans are in wood, and the red one in plaster panels)


    Image Mon Mar 16 2020 14:09:02 GMT+0100 (CET)


    View from south, with missing planes 



    Image Mon Mar 16 2020 14:09:02 GMT+0100 (CET)


    View from above with missing plans



    Image Mon Mar 16 2020 14:09:02 GMT+0100 (CET)


    View from north, focusing on the northern wall



    I'm sorry for the bad quality of the pictures and the unfinished model. I hope the main idea of my project is understandable though.

















  • ROOMS - Week 2

    Par Melgar Luis, 15/03/20


    (Due to the sanitary quarantine, the scanning equipment is no longer available. That's why the quality of the images and sketches is going to be poorer from now and for the upcoming posts. I'm sorry for the inconvenience caused by this and I hope you'll enjoy the posts anyway)


    During the second week, I continued to develop the concept of my project. Three major ideas had to be kept in mind : 

    - A path : a visitor guided by his close environment ;

    - The protostructure helping to mark the spaces ;

    - The ambivalence of the interior space, depending on the direction we're looking at.

    However, the project had a major flaw : the space on the left hadn't any purpose and therefore I had to "play" with the 4 plans to find the best position for each of them, in order to use better the space I had.

    Here's the new plan I came up with, and a vertical section :


    Image Sun Mar 15 2020 14:57:27 GMT+0100 (CET)

    1:10 plan



    Image Sun Mar 15 2020 14:57:27 GMT+0100 (CET)

    1:10 vertical section


    I decided to move the oblique plan to the wall so the path was clearer for the visitor. I also rotated it by 45° to create a little gap at eye-level so the visitor could see beyond the oblique wall. I also moved the northern wall to the right so it would stop at the intersection with the oblique plan. Here's a sketch I made during the conception of this new arrangement :


    Image Sun Mar 15 2020 14:57:27 GMT+0100 (CET)


    I also made a study model with cardboard to help me to understand the scale of my project regarding the human scale :


    Image Sun Mar 15 2020 14:57:27 GMT+0100 (CET)


    Image Sun Mar 15 2020 14:57:27 GMT+0100 (CET)


    Image Sun Mar 15 2020 14:57:27 GMT+0100 (CET)