ROOMS WEEK FOUR

Par Hayoz Nils, 14/03/20


Model - Views - Concept - Program :


Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


The two plaster plans are related to the protostructure due to their orientation and their structural relation with it. They where thought to be more earthly due also to their reinforced concrete materiality ( there in plaster ). The two wooden plane are more aerial, they don't have a strong relation of orientation with the protostructure. They are oblique and don't have specific shared axes with the protostructure as the two concrete plans. Furthermore, they have a certain trensparencity and their materiality isn't heavy as concrete. They where thought to be more related to the birds.



Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


The small wooden stick gives an idea of the scale and spot of observation



Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)





Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


The entrance.




Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


The ground of the interior space is made of plane concrete and is surrounded by a square of flowering wood of the protostructure. The floor in front of the room is squared by an wooden flowering armature. There is a structural purpose, and a will of contrast which underlines the limits of the inner space.



Image Sat Mar 14 2020 15:59:16 GMT+0100 (CET)


Detail of the ground plane



Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


Detail of the structural system of the vertical and the double tilted plan (roof)

The slope of the vertical plan is thought in order that people can have different degrees of hiddenness, according to their hight.



Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


Detail of the filling system of the frame of the plane



Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


Top view : the wooden slats protect from the heavy sun



Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


Structural system of the ground plane


Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


From the inside. The agencement of the wooden slats gives a transparency from the inside of the room. The purpose is to perceive the birds around.  By standing up,  the chest and the head of the visitor exceeds from the triangular hole. It allouds an open view to the environment to see the birds, and take photos.



Image Sat Mar 14 2020 15:59:16 GMT+0100 (CET)


From the observing spot, the oblique plan doesn't hide totally the left side of the panorama. But if people go on the front of the room, they will be hidden from this part of the environment.